
Vertel ons kort over je parcours en waarom je ervoor gekozen hebt om je te engageren bij de Vrouwenraad?
Ik ben geboren in Ethiopië en op mijn 7de verhuisde ik met m’n ouders naar Nederland. Tijdens mijn jeugd heb ik ook een tijdje in Saoedi-Arabië gewoond, waar m’n vader als arts werkte en ik naar een Britse middelbare school ging. Na mijn eerste werkervaring bij VluchtelingenWerk Nederland in Amsterdam trok ik naar Brussel. De Europese hoofdstad leek me de ideale plek om zaken over asiel en migratie op Europees niveau aan te pakken. Ondertussen ben ik hier 10 jaar, waarvan een groot deel in Schaarbeek.
In die 10 jaar heb ik bij verschillende vzw’s gewerkt, met altijd een focus op asiel en migratie. Zo heb ik bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen onder meer onderzoek gedaan in welke mate asielaanvragen van vrouwen anders behandeld worden en in hoeverre hun land van herkomst daarbij een rol speelt. Bij het Minderhedenforum coördineerde ik een onderzoeksproject over tewerkstelling van vrouwen met een migratieachtergrond. ‘De vrouw in de openbare ruimte’ is een ander thema waarop ik me het voorbije jaar focuste. Er is nog heel wat werk aan de winkel om onze wereld vrouwvriendelijker te maken.
Al op jonge leeftijd was ik me ervan bewust dat meisjes en jongens niet gelijk behandeld worden. Mijn rechtvaardigheidsgevoel had het daar toen al moeilijk mee. Vandaag ben ik in een positie dat ik daar concreet iets kan aan doen. Door op het beleid te wegen en in te zetten op een samenleving waar gender niet langer een beperking is. Ik geloof sterk in intersectioneel feminisme.
Wat zijn de uitdagingen die de Vrouwenraad wilt aanpakken?
De intersectionele aanpak is een prioriteit. Ik wil dan ook inzetten op partnerschappen met andere organisaties en individuen. We moeten krachten bundelen, zodat we met nog meer slagkracht uitsluiting te lijf kunnen gaan.
Een ander belangrijk werkpunt is de overgang naar een feministische economie. Daarmee bedoel ik een economisch model dat zorg naar waarde schat, welzijn creëert en diversiteit als een verrijking ziet. Als er iets is dat Covid ons het afgelopen jaar duidelijk heeft gemaakt is hoe belangrijk zorg is en dat het net vrouwen zijn geweest die in de frontlinie stonden. Wij willen naar een samenleving die een einde maakt met gender- en milieuonrechtvaardigheden en bouwt aan een wereld waar niemand achterblijft. Het Paarse Pact dat de Vrouwenraad verleden jaar uitbracht, gaat daarover. We gaan voluit voor een ‘Paarse Economie’. Anders gezegd, een economie waar gendergelijkheid en duurzaamheid centraal staan.
Wil je meer te weten komen over de Vrouwenraad en hoe je kan bijdragen aan een inclusievere samenleving? Bezoek de website van de Vrouwenraad.
Foto: Carl Vandervoort
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter